Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват целия персонал на летището в Шарм ел Шейх

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Египетските власти разследват целия персонал на летището в курорта Шарм ел Шейх, който е бил в контакт с катастрофиралия руски самолет, съобщава британският в. "Обзървър". Това засилва подозренията за бомба, поставена в багажното отделение на машината.

На летището в Шарм ел Шейх  години наред е имало пропуски в сигурността, предаде Асошиейтед прес, като се позова на анонимни служители . Според техните разкази са били приемани подкупи за багажи, в които на рентгена се е виждало, че има наркотици или оръжия. Служител си спомня, че чанти, пълни с оръжия или дрога, са били пускани да минат срещу 10 евро. Често и скенерът за преглед на багажите не работел.

Египетският президент обаче подчертава, че британски екип е бил изпратен в Шарм ел Шейх неотдавна и е останал удовлетворен от степента на сигурност.

Междувременно армията на Египет пое контрола върху операцията за връщане на руските туристи в родината им. Хората се прибират с полети от Кайро, Хургада и Шарм ел Шейх. Те трябва да са единствено с ръчен багаж, а куфарите им се превозват и доставят отделно. В събота над 600 руски туристи се завърнаха с три самолета от Египет в Санкт Петербург. Очаква се в операцията по изтегляне на туристите днес и утре да участват около 93 руски самолета. 

Аналогични мерки вземат и британските власти, които спряха редовните полети от курорта Шарм ел Шейх и върнаха 3 хиляди души досега. На евакуация подлежат общо 80 хиляди руски и 20 хиляди британски туристи.

При катастрофата на 31-ви октомври загинаха всички 224 души на борда на разбилия се пътнически самолет. Групировката "Ислямска държава" обяви, че тя е свалила самолета. Френски и британски източници допускат, че трагедията е била причинена от бомба на борда, но според Москва тези твърдения са прибързани.

Вестник "Дейли Мейл" съобщи за инцидент от август, когато британски самолет, летял към Шарм ел Шейх със 189 души на борда, се е разминал само на 300 метра от бойна ракета. Британските власти допускат, че може да има връзка между инцидента и учения, провеждани тогава от египетската армия. От Кайро отхвърлиха публикацията като нелепа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна