Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Сиси разговаряха по телефона за разбилия се руски самолет над Синайския полуостров

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин и египетският президент Абдел Фатах Сиси разговаряха по телефона за ситуацията с разбилия се руски самолет над Синайския полуостров, при който загинаха 224 руски граждани.

Разговорът между президентите на Русия и Египет беше свързан с обстановката около разследването на трагичния инцидент и нивото на сигурност за руските туристи в близкоизточната държава. Путин е запознал по време на разговора Абдел Фатах Сиси за решението което е взел руските туристи да бъдат изтеглени от Египет. Специалните служби на Москва и Кайро ще продължат да си сътрудничат активно, до изясняването на случая с катастрофиралия руски самолет А321, както и да бъдат координирани и усилията на авиационните власти на двете страни. Руския и египетския президенти смятат, че с разкриването на цялата истина по случая ще помогне за разширяването на сигурността и стабилността в тази част на света. Путин и Сиси изразиха надежда че в много скоро време ще бъдат създадени условия за възобновяване на  туристическите отношения между двете страни.

В същото време на посещение в Москва бе Главният мюфтия на Сирия Ахмед Хасун. По време на специална пресконференция сирийският мюсюлмански духовник заяви, че страната му се нуждае от помощта на Русия за решаването на конфликта на територията й. Той се обърна с призив към руските мюсюлмани да не вярват на пропагандата, идваща от Саудитска арабия и останалите държави от региона, които водят война срещу Сирия. На въпрос на БНР дали конфликтът в Сирия отдавна не се е превърнал в религиозен - между двете направления в исляма шиити и сунити,  Ахмед Хасун отговори: Нито Корана или пророка Мохамед са сунити или шийти, напротив, целият мюсюлмански свят е съставен от тези хора. Всеки от тях трябва да се моли за мир и за пророка Мохамед. 1 милиард и 500 милиона мюсюлмани по света, които са представители на двете направления, трябва да се върнат към същността на Исляма, защото вярата им е една.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна