Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови надежди за онкоболните

Между 4 и 5 пъти по-евтино ще струват изотопите, използвани за диагностициране и лечение на ракови заболявания, ако се произвеждат в страната ни. Това каза в интервю за "Хоризонт" директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН доц. Димитър Тонев.

България вече е купила т.нар. ускорител - машината, която произвежда тези изотопи. Осигурено е и необходимото финансиране за първия етап, посочи Димитър Тонев:

Първо голяма част от хората не вярваха, че ние ще купим такава машина, но това вече е факт. Мина фабричните тестове и много успешно ги мина. Второто беше, че няма да има сграда. Аз мисля, че при тази подкрепа на правителството, ние ще имаме сграда. Но сега идва, оказва се най-тежкият проблем - с кадрите. Ние имаме едно голямо прекъсване от 25 години, в което нашите хора са се пръснали по света и сега наново трябва да създаваме кадри и да ги обучаваме.

Очаква се ускорителят да бъде монтиран през 2016-та година, а през 2017-та да започне производство за всички пет скенери в България, включително и за тези, които са на Балканите - Северна Гърция, Македония, Сърбия.

Доц. Тонев каза още, че у нас за първи път може да се развива радиофармация и да се обучават хора в тази област:

България не разполага в момента с изследователски реактор и с изследователски ускорител, за да може да обучава своите кадри, а сме ядрена държава.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна