Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН присъди "Доктор хонорис кауза" на Вселенския патриарх Вартоломей

| обновено на 09.11.15 в 12:27
Снимка: БГНЕС

На официалната церемония, в присъствието на много политици и дипломати, Вселенският патриарх Вартоломей бе удостоен с почетното научно звание „Доктор хонорис кауза“ на Българската академия на науките /БАН/.

Вниманието на българските учени се насочва към вселенския патриарх Вартоломей заради неговия изключителен хуманизъм. Впечатлява ги отношението му към природата и вижданията му как да се предотвратят някои вредни въздействия на човечеството върху околната среда. Той е този, който се бори много усилено за преодоляване на разликата между различните религии, обяснява председателят на БАН - Стефан Воденичаров:

Казва, че нещата трябва да станат без конфликти, без хуманитарни кризи, говори, че трябва да има диалог и помирение... Не трябва в никакъв случай, да се нарушават човешките права. Това, особено, което в момента се извършва близко до нас в Сирия и в Ирак. Такива хора трябва да бъдат оценявани и да се дава възможност на българската общественост да се запознава с техните идеи и мисли, защото разликата, която се получава в момента в обществото, е, че хората по-малко обръщат внимание на хуманизма и на морала, казва за вселенския патриарх Вартоломей председателят на БАН Стефан Воденичаров. 

След официалната церемония патриарх Вартоломей произнесе слово, посветено на климатичните промени, екологичната криза, необходимостта от нова духовна култура и етика в съвременното глобално общество.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени