Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата няма да образува дело срещу премиера заради изказванията му за руските самолети

Снимка: БТА

Прокуратурата отказа да образува дело срещу премиера Борисов заради коментарите му как трябва да действа България, при настояване от страна на Русия нейни самолети да преминат през българското въздушно пространство. Сигналът беше подаден от  "Протестна мрежа" и в него се настояваше министър-председателят да бъде разследван за държавна измяна.

Борисов коментира на партиен форум при откриване на предизборната кампания на ГЕРБ, че въпреки че сме член на НАТО, при подобно искане трябва да разрешим прелитане над България, за да не събираме трупове и части от самолети. В думите му от „Протестна мрежа“ откриха освен държавно предателство и разгласяване на класифицирана информация и изземване на правомощията на президента.

В разгара на предизборната кампания Борисов беше на разпит повече от час в специализираната прокуратура и недвусмислено обвърза поканата си да е там с предизборната кампания.

Днес от държавното обвинение обявиха, че след анализ на установените обстоятелства не са открити данни за извършено от премиера престъпление от общ характер. До този извод спецпрокурорите са стигнали след преглед на множество документи, включително и такива, съдържащи класифицирана информация, след снемане на обяснения от длъжностни лица, сред които и от Българската армия. Информацията от прокуратурата спира дотук, защото подробностите били държавна тайна.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна