Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загубите на ЧЕЗ от откраднатите или повредени съоръжения са в размер над 1 000 000 лева

За първите 9 месеца на годината са откраднати или повредени съоръжения на ЧЕЗ в размер на над 1 000 000 лева, съобщиха от дружеството. Освен загубите за компанията, това оставя стотици потребители без ток.

Непреките щети от посегателството на проводници, кабели и трансформатори са за над милион и половина милиона лева.  Това са пари, които биха могли да се инвестират от ЧЕЗ за подобряване на услугите и в развитието на мрежата, но вместо това се дават за отстраняване на аварии след кражби на съоръжения.

От ЧЕЗ съобщават, че от началото на годината до сега от трансформаторите на дружеството са източени близо 24 000 литра трансформаторно масло, което осигурява изолацията на трансформатора. Когато се източи маслото, съоръженията аварират, а тяхната смяна струва между 10 000 и 30 000 лева.

Последните примери за кражби на съоръжения са от почивните дни, когато заради източване на трансформаторно масло, без ток близо 2 часа са били 200 абоната от столицата,а още толкова са били без захранване 7 часа заради кражба на кабели.

Затова от ЧЕЗ настояват за по-строг контрол и законодателни промени, защото този тип посегателства ощетяват крайните потребители.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна