Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън: Европейският съюз трябва да се промени

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър-председател Дейвид Камерън изложи исканията на Лондон за реформи в Европейския съюз, които ще бъдат подложени на референдум през следващата година, съобщава Ройтерс. Камерън допълни, че участието в това допитване ще е най-важното решение, което британските гласоподаватели ще трябва да вземат. 

Европейският съюз трябва да се промени. Европа трябва да стане конкурентоспособна, за да се справи с предизвикателствата на икономики като Китай и Индия. Трябва да признаем, че отговорът на всеки проблем понякога е по-малко Европа, а не повече.

Камерън добави, че е "за" по-гъвкав Европейски съюз и повече независимост на националните парламенти. 

Според британския премиер най-належащият въпрос пред общността е мигрантската криза. Той добави, че трябва да се упражнява по-голям контрол върху миграцията във вътрешността на Съюза.

Държавите-членки имат нужда от по-голям контрол по границите, за да се справят с наплива на идващите хора. И докато Великобритания не е част от шенгенското пространство и е открила своя подход към бежанците да ги взима директно от лагерите, пак ни трябват допълнителни мерки, за да се справим с нарушаване правото на свободно придвижване в Европа.

Камерън заяви, че свободното движение на европейски граждани не трябва да важи за новите членки на Европейския съюз, чиито икономики все още не се доближават до тази на Великобритания. 

Не става въпрос само за икономическа сигурност, но и също така за национална сигурност. Не става въпрос само за работни места и търговия, но и за сигурността и безопасността на нашия народ.

Дейвид Камерън ще изложи всички свои предложения в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна