Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патентният данък за такситата не можа да мине на първо четене в НС

| обновено на 13.11.15 в 12:08
Снимка: БГНЕС

Патентният данък за таксиметровите превози не можа да мине на първо четене в Народното събрание (НС). За промените гласуваха 71 народни представители, против бяха 38, а се въздържаха 42.

Промените в закона за местните данъци и такси, с които трябваше да се въведе алтернативно облагане, бяха подкрепени само от народните представители от ГЕРБ и двама от АБВ. Срещу патентния данък се обявиха 30 депутати от БСП, от ДПС, от Реформаторския блок и Патриотичния фронт се въздържаха, заедно с техните колеги от БДЦ.

Промените в Закона за местните данъци бяха приети по-рано тази седмица от бюджетната комисия по настояване на ГЕРБ. С тях за всеки автомобил ще трябва да се плаща между 400 и 1000 лева, в зависимост от решението на всяка община.

Срещу промените се обяви транспортният министър Ивайло Московски. Той заяви, че дори да бяха приети тези промени, физически е невъзможно административно да се направи пререгистрация на 26-те хиляди таксиметрови автомобили у нас и техните фискални устройства:

Този срок е абсолютно недостатъчен. Колегите, които разбират от финанси, ще кажат, за префискализиране на апаратите. Ако приемем, че някакъв процент от тези  20 и няколко хиляди регистрирани автомобили, решат самите те да минат по процедура, за да бъдат самите те превозвачи, а не наети на трудов договор, процедурата в Автомобилна администрация по закон е един месец. Ако приемем, че дори да я оптимизираме по някакъв начин, дори да я намалим наполовина, сами си давате сметка, че става въпрос за… вероятно хиляди биха проявили желание да се регистрират като превозвачи. Няколко хиляди човека по един месец, означава поне година или дори повече, каза транспортният министър Ивайло Московски.

Критиките дойдоха от опозицията. Йордан Цонев от ДПС каза, че гласуват с "въздържал се", не защото патентният данък не е приложим към тази категория от бизнеса, а защото не е достатъчно обвъзран със съответен закон. По думите му, има очевидно заобикаляне на данъчното облагане в таксиметровите услуги.

Защо приехте да има възможност да работят като лизингови фирми? Защо не им го забранихте? Очевидно е натоварване на хората, които упражняват тази дейност, а именно самите шофьори.

Независимият депутат Велизар Енчев видя нови абсурди в данъчното законодателство:

Госпожа Менда Стоянова и нейният закон предвижда, освен фирми-превозвачи, таксиметров превоз да извършват и лица от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Кое е абсурдното? Че преди месец господин Цветомир Михов и Иван Вълков внесоха един много добър закон, тъй като те предложиха, таксиметровите услуги да се извършват само от превозвачи, които да наемат шофьори, работещи за тях. По същество със закона на Цветомир Михов и неговия колега, бяха ликвидирани, или поне се направи опит такситата, така наречени "копърки". Сега вие ги връщате. Честито.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, реагира така на изказването.

Изкарахте ме най-големия лобист. Лобист съм, така е. Лобист съм за Държавния бюджет. Лобист съм за това, всички браншове да си плащат данъците.

Срещу промените се обяви и транспортният министър Ивайло Московски, който призова да се намери баланс между всички интереси така, че таксиметровата услуга да бъде в полза на потребителя и да не нанася щети на изпълнителя:

Моето предложение, да не се създава хаос в системата. Да остане стария режим. Веднага, още следващата седмица, да се направи работна група между всички заинтересовани страни. Така предложените изменения от колегата Вълков и Михов са прибързани, въпреки че ние сме ги съгласували като министерство, го отчитам като грешка.

Част от шофьорите се заканиха да протестират срещу новия данък, като предупредиха, че той ще наложи поскъпване на услугите им.

В петъчния парламентарен контрол ще участват вицепремиерите Ивайло Калфин и Румяна Бъчварова. Калфин ще отговори на депутатски питания за размера на безработицата и мерките за увеличаване на младежката заетост. Бъчварова ще говори за центровете за регистрация на бежанците у нас, както и за резултатите от действията на МВР срещу купуването на гласове на местните избори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна