Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поканата на Етичната комисия на ВСС към Борисов цели или провокация, или замазване на скандала

Отново тайни записи и взаимни обвинения в съдебната система. Вчера Етичната комисия към ВСС реши, че ще покани премиера Бойко Борисов на изслушване заради записите, които се появиха в публичното пространство, с разговори на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева.

Прокуратурата обяви, че няма да проверява тежките съмнения за търговия с влияние, а само ще проверява кой е направил записа на разговорите. А те се появяват на части и разкриват задкулисни договорки между членове на ВСС, Владимира Янева, председателя на Върховния административен съд, премиера и главния прокурор.

Случаят ще се разглежда от Етичната комисия на ВСС с председател Ясен Тодоров, който също е сред замесените в скандала.

Силвия ВеликоваСпоред съдебния репортер на "Хоризонт" Силвия Великова идеята в Етичната комисия да бъде поканен на изслушване премиерът не е реалистична:

Тя може да бъде коментирана по два начина – като провокация, т.е. да бъде предизвикан Борисов да реагира или като опит да се замаже скандала, защото той не е длъжен да отиде на тази среща. А и няма причини да ходи, при положение че сред всички останали, коментирани в записите между Румяна Ченалова и Владимира Янева, гласът на Бойко Борисов не се споменава.

Според Силвия Великова е странно обяснението на главния прокурор, че записите се появяват сега, защото може би един от участниците, правил тези записи, очаква да му се случи нещо:

Какво може да ти се случи? Да ти повдигнат някакво обвинение. При полжение че Ченалова има две обвинения и няколко висящи дисциплинарки, не мисля, че тя би имала полза. Напротив, само негативи и отклоняване на вниманието. Ако съвсем скоро има наистина обвинение към Ченалова и други подобни показни действия по отношение на нея, то какво променя това? Фактът, че съвсем доброволно и ако всеки, чул тези записи, го е разбрал, абсолютно наивно Владимира Янева си разказва кой, как е искал да ѝ помогне около случая с "Червеи" и този кой/как е искал да ѝ помогне, за съжаление е на върха на съдебната система и на държавата.

Коментара на Силвия Великова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна