Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на съдиите в България изрази позиция в отворено писмо по проблемите в съдебната система

Системните проблеми в съдебната система, намерили изражение и в публичния скандал “Яневагейт“, станаха повод Общото събрание на Съюза на съдиите в България.

Съюзът изрази своята позиция в отворено писмо, адресирано до Висшия съдебен съвет, прокуратурата, президента и Народното събрание.

В писмото се настоява те да излязат с позиция, като изпълнят възложените им от Конституцията и законите на страната правомощия.

Според съдиите системните проблеми в съдебната власт, пороците при назначаването и кариерното израстване, както и оценяването и външните вмешателства са направили възможни спорните назначения и са очертали нуждата от неотложна реформа в съдебната власт, необходима за функционирането на държавата.

Трайното отсъствие на адекватна реакция от задължените институции има тежки последици, подчерта Весислава Иванова, изпълнителен секретар на Съюза на съдиите в България.

Според новоизбрания говорител на Съюза на съдиите в България Иван Георгиев с изразената позиция съдиите не очакват заподозреният да се саморазследва, визирайки отказа на Висшия съдебен съвет да състави нарочна комисия, но те не изключват това решение да бъде ревизирано.

Намираме за уместно да се обърнем към президента. Този скандал не трябва да бъде потулван, допълни Георгиев.

Общото събрание на Съюза на съдиите в България избра седем-членен управителен съвет с председател Атанас Атанасов от Софийския градски съд.

Представителите на съдебната власт решиха да изпратят съболезнователно писмо до френската асоциация на съдиите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна