Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа почете с минута мълчание паметта на жертвите от безмилостните атентати в Париж

| обновено на 16.11.15 в 14:52
4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Точно в 13.00 часа българско време Европа запази минута мълчание в памет на жертвите от смъртоносните атентати в Париж. В сърцето на френската столица на Площада на републиката се събраха стотици хора. Пред Сорбоната почетта си изразиха френският президент Франсоа Оланд, премиерът Манюел Валс и други членове на правителството.
 
В турския курорт Анталия, където се провежда срещата на Г-20, световните лидери също запазиха мълчание и останаха прави, за да почетат невинните жертви на тероризма.

Към едноминутното мълчание се присъедини и Европейската комисия.

Преди да започнем с нашата работа, нека запазим минута мълчание в памет на загиналите по време на терористичните нападения в Париж, призова говорителят Маргаритис Схинас.

Във Великобритания членовете на британския парламент запазиха мълчание, а флаговете на всички правителствени сгради бяха свалени наполовина "в знак на уважение и израз на солидарност". Английският футболен отбор, който утре ще играе с Франция приятелски мач, прекъсна тренировката си, северно от Лондон, за да отдаде почит. Пред катедралата Сейнт Пол в Лондон туристи и минувачи се спряха, за да почетат мъртвите. Множество се събра и на площад "Трафалгар".

В Мадрид депутати отдадоха почит на жертвите на стълбите пред парламента. На близката гара Аточа, сцена на атентата през март 2004 година, при който загинаха 191 души, около 50 души почетоха загиналите в петък в Париж, докато около 300 други отбелязаха събитието пред кметството.

В Берлин стотици се събраха пред Френското посолство край Бранденбургската врата. На мястото са оставени хиляди букети.

Стотици се събраха също и на историческия площад "Дам" в Амстердам, а в Хага холандското знаме пред парламента бе свалено наполовина.

Млади хора показаха почитта си в Рим, като се държаха за ръце и плакаха.

В Швеция служители на правителството участваха в събитието. Мълчание запазиха и хората в някои големи градове.

Парламентът на Норвегия също се включи в едноминутното мълчание.

В Копенхаген камбаните на кметството не отбелязаха 12.00 часа.

Терористичните атентати в Париж не могат да сплашат НАТО, а ще укрепят неговата решителност да се бори с тероризма, заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг. Неговото изявление бе разпространено, след като в централата на организацията в Брюксел почетоха с минута мълчание жертвите на кървавата трагедия в Париж. 


Франция е в тридневен национален траур след атентатите, при които загинаха най-малко 129 души, а 352-ма бяха ранени. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна