Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Лидерите на Г-20 признаха общата отговорност в борбата срещу тероризма

Обама: Има изработена военна стратегия за борба срещу джихадидстите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама осъди терористичните атаки в Париж и изрази солидарност с народа на Франция на пресконференция на срещата на върха на Г-20 в Анталия.

Нашата задача е да унищожим жестоката терористична групировка,наречена  ИДИЛ заяви Барак Обама

По думите му, има изработена военна стратегия за борба срещу джихадидстите. Работим също за пресушаване на финансовите източници на групировката, каза американските президент. Предвижда се да бъде засилен обменът на информация и в сътрудничеството между различните държави. 

Обама подчерта, че преговорите за бъдещето на Сирия ще продължат в по-обемен план.

Вярваме, че Башар Асад няма място в една бъдеща Сирия, каза Обама. По думите му умерената сирийска опозиция може да бъде включена в бъдещото правителство на тази страна.

Барак Обама каза още: Ценностите, които изповядваме, не ни разрешават да затваряме вратите за мигрантите, а бремето на Турция трябва да се намали.

Турският президент Р. Т. Ердоган заяви при закриването на срещата, че лидерите на Г-20 са признали общата отговорност в борбата срещу тероризма.

Както при откриването на форума, така и сега, Ердоган остро осъди терористичните атаки в Париж.

Тероризмът няма религия, нация, страна. Ние като държава, която е обект на терора, и народът ни добре познаваме мъката и ужаса, ще продължим с еднаква решимост да се борим срещу всякакви терористични организации и на първо място джихадистката ИДИЛ.

На срещата в Анталия не са били обсъждани евентуални наземни операции срещу Сирия, посочи турският външен министър Феридун Синирлиоглу. Срещата на Анталия завършва тази вечер с приемане на заключително комюнике.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна