Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохд Абуаси: По-опасна от "Ислямска държава" е нейната идеология

Проф. Ивайло Дичев: Европа е твърде разединена, за да се справи с каквото и да било

| обновено на 17.11.15 в 08:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма такава служба по света, която да може да каже колко терористични клетки има и къде се намират те, включително и в България, каза в предаването "Преди всички" Мохд Абуаси – директор на Центъра за близкоизточни изследвания в София. Той не изключи възможността с бежанския поток да са влезли в Европа терористи от "Ислямска държава":
 

Имаше информация преди три или четири месеца, че покрай бежанците "Ислямска държава" изпраща 500 бойци от Северна Африка. Никой тогава не обръщаше внимание на такава информация, явно не беше достатъчно показна, каза той и добави, че е възможно в средите на бежанците, дошли в Европа, да има около 4 хиляди симпатизанти на "Ислямска държава".

"Ислямска държава" е победима и ще бъде победена, но въпросът е – за колко време и на каква цена. Необходимо е обединяването на международната общност срещу "Ислямска държава" и смяна на приоритетите. На мен ми е много чудно, че приоритетът на Франция или на Запада е свалянето на властта на Башар Асад, а не войната срещу "Ислямска държава" и срещу тероризма, коментира още Абуаси.

Според него териториално в Ирак и в Сирия "Ислямска държава" може да бъде унищожена. Той обаче изрази опасения:

По-опасно от "Ислямска държава" обаче е нейната идеология. Надявам се да не видим, че "Ислямска държава" на други места вече е по-силна от Ирак и Сирия, защото те имат клонове в Европа, в Либия, в Нигерия, в Йемен, в Сомалия, в Мали и на още много места, така че, много трудно е постижимо да се ликвидира изцяло. 

Според проф. Ивайло Дичев Европа е твърде разединена, за да се справи с каквото и да било:

Видяхте какво стана с бежанската вълна – бежанците си ги прехвърляха различни страни, препращаха ги от една страна в друга, едни затварят граници, други отварят – това беше абсурд. Създава се някакво пространство, шенгенското, без да се създаде общ граничен контрол. Или пък – опитваме се да правим външна политика, но нямаме армия. Хубаво е, че Франция реши най-после да се захване с тази идиотска "Ислямска държава", но защо нямаме европейски въоръжени сили? Няма как да имаме общо пространство, общи граници и да нямаме обща армия.

Интервютата с Мохд Абуаси и проф. Ивайло Дичев може да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна