Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата на Михаил Зигар "Владимир Путин. Неизбежните войни"

Книгата на Михаил Зигар "Владимир Путин. Неизбежните войни" вече е на българския пазар. Книгата се намира на правилното място – между патоса за великия владетел Путин и хулата за руския президент. Това коментира пред "Хоризонт" в предаването "12+3" преводачът и журналист Ива Николова:

Каквото и да пишеш, без значение дали документална или художествена книга, ако не позволяваш на читателя сам да стигне до заключенията и да направи своите изводи, ти си един елементарен писач и не уважаваш публиката.

Авторът Михаил Зигар е съвсем млад мъж, журналист. Той е написал тази книга след много интервюта с най-различни хора, включително със западни лидери и хора, стояли начело на властта в Русия в последните 15 години. Въз основа на това той подрежда фактите и цитира там, където самите интервюирани са разрешили да направи това. В книгата няма оценки. Тя е написана с уважение към мислещия човек и съдържа информация, която няма как на нас да ни бъде известна, но която подрежда пъзела на нещата, които се случват в България и по света. Тук може да бъде проследена цялата драма около "Южен поток" в детайли. Темата за Украйна е детайлно представена.

Авторът се опитва да проследи една линия. Путин идва на власт като един изключително либерален лидер и постепенно показва как той се превръща в един неоспорим лидер. Зигар го казва по-твърдо. Той смята, че войните на Путин не са случайни, а търсени войни, защото така утвърждават самочувствието на руската нация.

Интервюто чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна