Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

130 затворници от София бяха включени в проект за производство на слънчеви колектори и бойлери

Снимка: БГНЕС

130 души, излежаващи присъди в Софийския затвор,бяха включени в екопроект за производство на слънчеви колектори и бойлери, финансиран от норвежкото правителство. За всеки 2 дни работа, престоят на затворниците се намалява с по един ден.

С парите по проекта, които са в размер на 414 хиляди евро, са закупени машини, извършен е ремонт на производствения цех, изградени са санитарни помещения, а 130 затворници са обучени как да произвеждат слънчеви колектори и бойлери.

Да обучим едни хора, лишени от свобода, на които да дадем шанс в живота, научавайки се тук на работа на тези сложни машини, обясни Иван Иванов, изпълнителен директор на Държавно предприятие фонд "Затворно дело".

Посланикът на Норвегия - Нейно превъзходителство Гюру Катарина Викьор определи проекта като добър пример за зелен бизнес-модел и посочи ползите от него:

Резултатите от проекта са не само по отношение на икономиката и околната среда. Проектът има много важно социално въздействие  - затворниците ще придобият нови умения, които ще им дадат добро предимство на пазара на труда, след като напуснат затвора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна