Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крим остана без електрозахранване от Украйна

Снимка: БГНЕС

Всички населени места в Крим са останали без електричество. Без ток са останали близо 2 милиона жители в Крим. Предполага се, че представители на украинското движение „Блокирай Крим“ са взривили два стълба за пренос на електроенергия от Украйна към отделилият се от нея Крим през 2014 година. 

В Крим от ранните утренни часове е въведен  режим  на извънредно положение  заради прекратеното подаване на електричество.   До инцидента се стигна след като в Херсонска област  в съседна Украйна късно снощи бяха  взривени стълбове за пренос на електроенергия към Крим . По предварителни данни към тях са били прикрепени гранатометни мини.  Зад този акт стоят представителите на украинското движение "Блокирай Крим".       

Според предварителните оценки, възстановяването на щетите може да отнеме до два дни.

Местните власти започнаха съставянето на списък на поетапното изключване и ограничаване на електроенергия на обществените институции като детски градини и тролейбусния транспорт, който е силно развит в региона. Според  експертни оценки Крим може да обезпечи електроенергия от собствени източници максимум до 50% , заяви вицепремиера му Михаил Шеремет.
Необходими са ни 1200 мегават часа. Към момента, със всички източници на захранване, имаме около 600 мегавата. Това е при най-благоприятни условия, заяви Шеремет, като добави, че всички медицински учреждения в Крим са включени към резервни източници на захранване.
Болници съобщиха, че са пуснати всички дизелови генератори и  дейностите в тях  се изпълняват в пълен обем, добави още той Шеремет. В най големия град Севастопол бе въведен режим на тока на три часа, и ограничение на ползването му  до 75 мегават часа като при нормално потребление тази цифра достига до 180 мегават часа 
Руският Черноморски флот в Севастопол също е включен към резервни източници на електрозахранване. Прекратяването на електричество от Украйна за Крим за сега не се отразява на работата на летището в Симферопол.  
21 ноември се навършиха две години от началото на масовите протести на Майдана в Киев срещу президента Виктор Янукович, които обяви че страната му се отказва от подписването на важно споразумение между ЕС и Украйна. Това доведе до напрежение в страната завършило с оттеглянето му и подаването на оставка на кабинета на премиера Микола Азаров и протести и граждански конфликт в източните рускоезични райони Донецк и Луганск както и отделянето на Крим от Украйна след организирането на референдум за независимост проведен в присъствието на руски военни части в района.След което Крим стана република в състава на Руската федерация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна