Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Иран руският президент ще проведе разговори за ситуацията в Сирия и ролята на Асад в конфликта

| обновено на 23.11.15 в 12:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В Техеран започва среща на върха на страните - износителки на природен газ, сред които освен Иран и Русия са и Катар, Оман, Алжир, Обединените Арабски Емирства, Боливия, Венецуела, Нигерия, Екваториална Гвинея и Тринидад и Тобаго.

В срещата ще участва и руският президент Владимир Путин, който днес е на посещение в Иран за разговори за ситуацията в Сирия и ролята на сирийския президент Башар Асад в конфликта.

След започналото затопляне на отношенията между Техеран и Вашингтон, Русия започна активно да ухажва Иран в сферата на икономиката, търговията и енергетиката. Русия и Иран започнаха да размразяват стари сделки в областта на отбраната, които заради международното ембарго не можеха да се реализират като доставката на ракетите С300. Едва през последните седмици започна да се раздвижва темата. Русия и Иран подготвят сделки за близо 3-4 млрд. долара и предвиждат създаването на обща банка, която да финансира различни проекти между тях, като използва местните им валути за разплащане, а не както е досега - чрез американския долар.

Заедно с Путин в Техеран са и ръководителите на "Газпром" и "Роснефт" Алексей Милер и Игор Сечин, които ще разговорят за реализацията на редица двустранни енергийни проекти.

Макар и Кремъл да приветства вдигането на междунардното ембарго срещу Техеран, на Русия изглежда не ѝ е безразлично какви ще бъдат и котировките на нефта - област, в която Иран е много сериозен играч. Но освен за енергетика и проекти в тази област и разговори на високо равнище, руският президент ще използва посещението си в Техеран, за да разговоря с иранския си колега Хасан Рохани за ставащото в Сирия и съдбата на президента на близкоизточната държава Башар Асад, зад които те стоят. В Москва се прокрадват коментари, че Путин ще се опита да накара Рохани  иранското влияние върху сирийския лидер и напрежението между Иран и Израел да бъде намалено. По тези теми Путин ще разговоря и с духовния лидер Хомейни.

Неотдавна в Москва Владимир Путин разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху, на когото даде гаранция, че Иран и терористичната групировка "Хизбула" няма да използва Сирия за нападение срещу нея. И ако с иранския президент е възможно да бъде постигнат компромис, то анализаторите оценяват като нулеви шансовете на Путин да убеди духовния лидер аятолах Хомейни по отношение на Израел.

Споразумението и уставът на форума на страните, износители на природен газ (The Gas Exporting Countries Forum - GECF), бяха подписани в Москва, а първата среща на върха се проведе в Доха. В Катар е и централата на организацията, която се роди като дискусионна платформа на световните износители на синьото гориво. Наблюдателите в нея са Казахстан, Ирак, Холандия и Норвегия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна