Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия потвърди, че неин военен самолет е бил свален от турските ВВС

Снимка: Дневник
Министерството на отбраната на Русия потвърди новината, че самолет от нейните военновъздушни сили е свален от турските ВВС.

Според руското военно министерство самолетът Су-24 не е нарушил турското въздушно пространство. Самолетът е бил на 6000 метра височина. Съдбата на пилотите е неизвестна. По предварителни данни те са успели да катапултират, заявиха още от военното ведомството. Оттам допълват, че по време на полета самолетът се е намирал изключително над територията на СирияТова е фиксирано от средства за обективен въздушен контрол, добавят още от руското военно министерство.  

На 3 октомври т.г. руски военен самолет Су-30 извърши кратък заход в турското въздушно пространство, което доведе до остра реакция на Анкара, и накара главнокомандващият на Военно-космическите сили на Русия генерал-полковник Виктор Бондарев да съобщи, че изтребителят е бил принуден да наруши турското въздушно пространство, маневрирайки, за да се прикрие от ракета, изстреляна от земята срещу него.  

Руският военен аташе, а после и посланикът на Русия в Турция бяха привикани за този и още един подобни инциденти да дадат обяснение съответно пред  военно министерство и на външните работи, на югоизточната ни съседка за двете нарушения на турското въздушно пространство. 

От тогава руските и турските военни са в постоянен контакт по отношение на сигурността на полетите. И въпреки че официално отношенията между Русия и Турция се развиват много добре, то тези два инцидента показаха, че нещата не са толкова безоблачни, когато става въпрос за руската операцията в Сирия, подкрепяща режима на президента Башар Асад.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна