Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храмовете няма да плащат такса "смет", реши НС

Снимка: БГНЕС
Народните представители отхвърлиха станалите известни като данък "градина" и данък "уикенд", след като гласуваха окончателните промени в данъчни закони.  Молитвените храмове няма да плащат такса "смет", решиха още депутатите.

Оспорваните данъци, добили популярност като данък "градина" и данък "уикенд" отпаднаха при окончателното гласуване на заключителните разпоредби в закона за корпоративното подоходно облагане. Данък "градина" предвиждаше от догодина собствениците на поземлени имоти, които се намират в строителните граници на населените места и са със статут на земеделска земя, чието предназначение не е променено, да плащат имотен данък. Това обаче няма да се прилага. Няма да  се декларират автомобилите и недвижимите имоти над 5 хил. лева, ако се използват едновременно за лични и служебни цели при възстановяване на ДДС.
Храмовете, молитвените домове и манастирите се освобождават от плащането на такса за битови отпадъци при условие, че имотът не се ползва със стопанска цел, която не е свързана с пряката им богослужебна дейност, гласуваха депутатите, а сградите  със сертификат за енергийна ефективност, финансирани с публични средства, няма да бъдат освобождавани от имотен данък.

С приетите текстове плащанията в брой се ограничават до 10 хиляди лева, а не както настояваше министерстовото на финансите  - до 5 хиляди лева.
Беше отхвърлено данъчно облекчение от 5% за физическите лица, които даряват лично пари за лечение на деца, когато необходимите средства не се покриват изцяло от държавата или държавата не е отпуснала средства за лечението към момента на неговото започване. От Реформаторския блок обосноваха предложението си с това, че сегашния режим, предвиден в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, не обхваща лицата, които искат персонално да дарят за лечение на дете, без да дават парите си в определена институция.

Мартин Димитров подчерта:

Това намалява стимулите за дарения. Аз искам да даря за конкретно дете и после искам да видя това конкретно дете и резултатите след моето дарение за него. Искам да видя, че е по-добре. Много хора нямат доверие болничните заведения да разпределят тези пари, както те решат.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че такива възможности за данъчно облекчение за физически лица при дарение има, но разликата е в контрола, който се осъществява през институциите.

Тук има преценка на специалисти, има институционалност правилно да се разпредели това дарение на този, който има реална нужда и доказана нужда от него, а това, което ни се предлага, си остава субективната преценка на дарител и на надарен. Не отваряйте вратата за субективни преценки на лицето А към лицето Б, защото сме се напатили от тези субективни преценки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна