Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата в руско-турските отношения след свалянето на руския самолет може да се отрази върху съвместните бизнес проекти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повечето коментатори и издания в Москва говорят за необходимостта, че Русия трябва да реагира реално на инцидента със сваления руския бомбардировач Су-24 над Сирия. Влиятелното бизнес ориентирано издание "Комерсант" цитира високопоставени източници от държавните структури, че Русия има намерение да свали или да замрази за години наред въпросите на военно-техническото сътрудничество с Турция. От администрацията на президента Путин вече обявиха, че мерките, които Москва ще предприеме спрямо Анкара, ще бъдат много "твърди".    

В икономически план Русия, и в частност "Газпром", могат да преразгледат целесъобразността на строителството на газопровода "Турски поток", меморандумът за който беше подписан преди година в Анкара по време на посещението на президента Путин в Анкара.
 
Според Вероника Крешеникова от Обществената палата на Руската федерация Турция дълго време е вървяла към своя Рубикон, сваляйки руския самолет: През последните пет години, през които се води военната операция против правителството на президента Башар Асад, Турция е играла ключова роля в този процес, а до преди това е правила същото, но с едни или други средства. През последните години виждаме това, което прави Турция спрямо кримските татари. Не знам защо Русия толкова дълго търпеше Турция и не преразгледахме отношенията си с нея. Да, икономиката си е икономика, но и газопроводът "Турски поток" не е осъществен, а и с такъв партньор той не може и да се реализира.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна