Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозан Панов призова президента да се намеси при изясняването на скандала "Янева – Ченалова"

| обновено на 26.11.15 в 14:06
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова президента да поеме лидерска функция при изясняването на всички обстоятелства около скандалните записи между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова, в които се коментира така нареченото "мегаразследване "Червеи". Според Панов, тъй като в записите са замесени имената на представители на различни власти, няма как случаят да бъде изяснен само от Висшия съдебен съвет.

Посредничеството на президента Панов аргументира с факта, че в тези разговори, които направиха популярен нов глагол в българския език, а именно "опраскване", се твърди, че на главния прокурор е поръчано да разследва Янева по инструкция на премиера. Вътре се разказва как Янева и Ченалова коментират случая и Янева разказва, че Сотир Цацаров ѝ се обаждал, срещали са се и тя е говорила по случая с членове на ВСС.

Няма как да се очаква обективна проверка от страна на прокуратурата и на съдебния кадрови орган при тези обстоятелства, каза Панов и призна, че няма законов механизъм, по който да се направи специален орган, който да включи представители на всички институции, които безпристрастно да проверят записите, но че над закона стои моралът, в този смисъл той е готов да се срещне с президента и да пледира и пред него да поеме подобна лидерска функция. 

Председателят на ВКС не уточни кога възнамерява да проведе тази среща, но уточни, че позицията му не означава, че той е приел и приема за достоверен диалога между Янева и Ченалова, просто смята, че тъй като случаят се отнася до имиджа на съдебната система, трябва да бъде обстоятелствено проверен.

Правосъдният министър Христо Иванов също коментира случая. Той настоява за изясняване на скандалните разговори, като според него важно е да се види какво се говори за процесите в съдебната система, а не толкова, че Владимира Янева се оплаква на Ченалова, че премиерът е поръчал да я "опраскат". Според него Бойко Борисов е странично за този разговор лице. В момента и ВСС дебатира по случая. 

В контекста на вчерашната позиция на ЕК, която "Медиапул" разпространи и в която се настоява за безпристрастно разследване на случая, и това разследване трябва да бъде направено от хора, които не са ангажирани със скандала.

Висшият съдебен съвет няма да се занимава със становището на Европейската комисия, докато не приключи проверката на Етичната комисия на разговорите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна