Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свлачището в района на Крушунските водопади не е можело да бъде прогнозирано

Снимка: Теодора Михова

Срутването на скалната маса в района на Крушунските водопади, която затрупа двама туристи и причини смъртта им в началото на месеца, не е можело да се предвиди и предотврати - това становище изказаха от геоложкия екип, който направи проучване и анализ на причините за инцидента.

Доцент Невен Георгиев от катедрата по Геология, палеонтология и изкопаеми горива към Софийския университет обобщи причините за срутването на скалната маса:

Бигорът е доста напукан, а в комбинация с наличието на вода, масивът като цяло е напукан. Той е с доста стръмни откоси и на много места има свидетелства за стари срутищни процеси. Тя и долината се е оформила по този начин.

Има опасност от нови срутища, но те са абсолютно непредвидими, добави доцентът като подчерта, че направените геоложки проучвания показват, че районът на Крушунските водопади остава рисков.

Кметът на община Летница Красимир Джонев заяви, че природният парк "Маарата" ще остане затворен през целия зимен сезон и допълни, че очаква през пролетта екопътеката към Крушунските водопади да бъде възстановена:

Започваме интензивни предпроектни и проектни проучвания, след което ще започнем строителство на нова пътека. Във всички случаи безопасна и на отстояние от всички видове скали, независимо дали рискови или не. Няма да е толкова екстремна, няма да е толкова забавна, но ще бъде сигурна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна