Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент обсъжда предложението на премиера Камерън за въздушни удари в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският парламент ще гласува днес предложението на премиера Дейвид Камерън военновъздушните сили на страната да започнат да нанасят удари в Сирия. То е в отговор на исканията на Франция, отправени след атентатите в Париж.

Очаква се дебатите да продължат около 10 часа и да завършат с гласуване тази вечер. Премиерът Дейвид Камерън заяви в началото, че уважава хората, които не са съгласни с неговата позиция. Той бе призован от депутати на лейбъристите и либерал-демократите да се извини за думите си, че опонентите на въздушните удари симпатизират на терористите. Британският премиер подчерта, че Великобритания трябва да отговори на призива на своите съюзници и да вземе участие във въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Сирия:

Притежаваме способността да намалим тази заплаха за нашата сигурност. Моят аргумент днес е, че не трябва да чакаме повече, за да го направим. Трябва да отговорим на призива на нашите съюзници. Действията, които предлагаме, са законни и необходими. Те са правилното решение, за да запазим сигурността на нашата страна.

Отговорите не са прости, а ситуацията в Сирия е изключително сложна, каза още Камерън. Той обаче подчерта, че страната вече е изправена пред терористична заплаха от страна на ИД и въздушните удари няма да увеличат вероятността групировката да организира атака срещу Великобритания:

Ако има атака срещу Обединеното кралство през следващите седмици или месеци, ще има хора, които ще кажат, че това се случва заради нашите въздушни удари. Аз обаче не смятам, че това ще бъде причината. "Ислямска държава" се опитва да ни нападне през последната година, което става ясно от седемте различни опити, осуетени от нашите служби за сигурност. Нивото за терористична опасност бе силно повишено миналия август в светлината на заплахата от ИД, което означава, че атака е много вероятна. Парламентът не трябва да се заблуждава - тези терористи възнамеряват да ни убият и да радикализират нашите деца точно сега. Те ни нападат заради това, което сме, а не заради това, което правим.

Дейвид Камерън заяви също, че Лондон може да доведе до реална промяна в конфликта, тъй като Великобритания е единствената от големите военни сили, която разполага със свръхточните ракети „Бримстоун“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна