Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е на посещение в Атина

Алексис Ципрас и Джон Кери
Снимка: Катя Пеева

Американският първи дипломат се срещна в Атина с премиера Ципрас и външния министър Кодзиас . „Америка подкрепя Гърция“, каза на чист гръцки език държавният секретар.
„Оценяваме усилията на Гърция за възстановяване на икономиката“, заяви американският държавен секретар на срещата с премиера Ципрас. Разговорите засегнаха теми от взаимен интерес, както и проблема с бежанците. Според американския първи дипломат,“решението е в Сирия“. За изграждане на нови центрове за временно настаняване на мигрантите, Атина получава директно от Вашингтон 24 милиона долара.
Американският държавен секретар заяви на пресконференция,че на Гърция са необходими инвестиции и се надява на силен интерес от страна на американския бизнес.
Гръцкият външен министър Кодзиас подчерта, че Гърция е район на сигурност и настоява за решение на кризата в Сирия само по дипломатически път.
В изявленията на двете страни липсваше коментар за преговорите по изграждане на Трансадриатически газопровод, който е приоритет на американската политика в района.Атина вече доказа, че връзката за трансфер на азерски газ към Европа е също важен проект за правителството на Ципрас.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна