Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес сдружение e против увеличението на местните данъци и такси в Сливен

Снимка: Ивайло Михайлов

В отворено писмо до кмета, областния управител и общинския съвет в Сливен, бизнес сдружението “Работим за Сливен“ възразява  срещу планираното драстично увеличаване на местните данъци при висока безработица, липса на инвестиции и лоша инфраструктура в община Сливен.

Според бизнеса анализът на еднакви имоти в Бургас и Стара Загора показал, че общият данък сгради е много по-малък отколкото в Сливен. Бизнесът ще организира подписка в подкрепа на протеста.

Бизнес сдружението “Работим за Сливен“ изразява категорично несъгласие с увеличението на местните данъци и такси за сгради и смет с над 50%. Причините за протеста излагат в четири точки, първата от който се отнася до неправилното категоризиране на имотите в Сливен по зони, създаващо оценка значително над пазарната. Според бизнеса е неоснователно вдигане на данъка върху МПС с 12-15 на сто при окаяно състояние на инфраструктурата. Не е приемливо и данъчната тежест да пада само на редовните платци без щателно събиране на стари дългове от некоректни фирми и граждани и неплащането на данъци от жителите на квартал "Надежда".

Предлагат се други механизми за увеличаване на общинските финанси като съкращаване на администрация, оптимизиране на дейността на общински фирми, събиране на приходи от паркинг и гаражи, както и подновени договори за аренда.

Бизнесът настоява увеличението на данъците да не надхвърля 5%. Писмото ще инициира гражданска подписка, която ще се внесе в общинския съвет при гласуването на Бюджет 2016.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна