Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакери "извадиха" ДБГ от управлението

Д. Делчев: Тази информация не е излязла от човек от движение "България на гражданите"

| обновено на 10.12.15 в 18:04
Снимка: БГНЕС

От "Движение България на гражданите" (ДБГ) заявиха за "Хоризонт", че електронната им поща е бил обект на хакерска атака.

В съобщението на хакерите, което медиите получиха от името на Движението, се заявява: "От днес, 10 декември, депутатите от Движението "считат за нарушено Споразумението, сформирало настоящото мнозинство в НС, и оттеглят подкрепата си към управляващите".

И още: "Изпълнителният съвет на Движение България на гражданите разпрати съобщение с позиция във връзка с вчерашното гласуване в Народното събрание, в което се посочва, че "Движението не може да продължи да крепи парламентарно мнозинство, работещо срещу належащите институционални реформи".  

В хакерското съобщение пишеше още, че Изпълнителният съвет на партията ще поиска от всички министри, заместник-министри и други членове на изпълнителната власт да напуснат постовете си в знак на несъгласие с опитите да бъдат саботирани реформите в Република България и заменени с фасадни такива. Във фалшивата позиция на "Движение България за гражданите" се допълва, че нито председателят на ДБГ Меглена Кунева, нито професор Даниел Вълчев ще заемат министерски постове във формата на настоящото правителство.

От партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" са уведомили за случая Държавната агенция за национална сигурност, както и
 правят всичко възможно да спрат разпространението на невярната информация, която беше изпратена до всички медии.

От партийния пресцентър заявиха, че не е приемано решение за оттегляне на подкрепата от управляващото мнозинство. Пред "Хоризонт" заместник-председателят на Движение България на гражданите и секретар на парламетарната група на Реформаторския блок Димитър Делчев заяви:

СнимкаДнес поучихме хакерска атака на имейла си и беше разпратено от него фалшиво съобщение до всички медии, което явно цели да дестабилизира и да даде фалшива информация.

Нямам представа, но явно в тези смутни времена целта е да се създава напрежение и да се създават излишни слухове в момент, в който Реформаторския блок трябва да се събере и да вземе важни решения за бъдещето, допълни Делчев на въпрос има ли информация кой стой зад хакерското деяние.

Със сигурност вниманието към нас ни ласкае, тъй като това е очевидно и означава, че ние сме важен фактор в българската политика, подчерта секретарят на парламетарната група на Реформаторския блок и добави:

Информирахме веднага Главна дирекция за борба с организираната престъпност, ДАНС и прокуратурата и ще бъде направена пълна проверка по случая.

Категорично казваме, че тази информация не е излязла от човек от движение "България на гражданите",  обясни още Димитър Делчев.

Главната дирекция за борба с организираната престъпност в МВР работи по случая с фалшивите е-мейли, разпратени от Движение България на гражданите днес следобед.

Към момента няма яснота за извършителя на хакерската атака, научи "Хоризонт". От наши източници в МВР обаче, успяхме да разберем, че става дума за изработка на фалшив е-мейл дубликат на истинския, като от него е изпратено съобщението до медиите. Разследват се всички версии. От ГДБОП засега не коментират случая официално. 

Обща позиция на Реформаторския блок за оставката на правосъдния министър се очаква в началото на следващата седмица. След Радан Кънев и Гроздан Караджов е възможно и други народни представители да заявят, че ще бъдат в опозиция, допусна заместник-председателят на Народното събрание от квотата на реформаторите Иван Иванов

В променената политическа ситуация всеки един министър трябва да препотвърди, че той може да изпълнява реформите, заради които се е ангажирал, или е въпрос на личен избор. Ние сме в управлението, за да можем  да правим реформи, а не да имитираме  реформи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна