Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Документи" на Натан Гринберг хвърля светлина върху Холокоста, описан в държавните архиви

Първата книга, описала Холокоста през държавни документи, е на българския книжен пазар. Тя се нарича "Документи", неин автор е Натан Гринберг. Това което проучвах са следите на автора. Акцентът в моята работа по тази книга е личността на автора, каза пред "Хоризонт" журналистът Татяна Ваксберг, автор на предговора.

Книгата е публикувана през първите месеци на 1945-а година, когато изследователят Натан Гринберг вече е работил в т.нар. Комисарство по еврейските въпроси – институцията в Царство България, пряко отговорна за депортирането на повече от 11 хиляди евреи от земите, анексирани от страната ни по време на Втората световна война в Тракия, Македония и Пирот. Това разказа Татяна Ваксберг и уточни:

Гринберг е първият европейски изследовател, който остава насаме с документи, произведени от самата държава. Уникалното за книгата в световен мащаб е това, че тя за първи път публикува онова, което е представлявал Холокостът според архивите на една държава. Подобен случай има и в Румъния.

Съотнесена към момента на нейното появяване предполагам, че книгата е била смятана за естествена част от политическия момент, в който един режим сменя друг и наяве излизат чудовищни факти, отбеляза Татяна Ваксберг. Според нея в този период е било изключително трудно да се отсеят фактите.

Авторът Натан Гринберг има удивителна съдба. Роден е в София в семейство на търговец. Има икономическо образование. Работил е в големи международни транспортни компании преди 9-и септември. Бил е силно ангажиран с комунистическата партия и е работил включително в изгнание. Заема различни постове след идването на власт на правителството на Отечествения фронт. Участник е в Парижката мирна конференция.

Повече за изданието чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени