Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работник от ВМЗ-Сопот пострада тежко при трудова злополука

| обновено на 15.12.15 в 13:46
Снимка: Анастасия Бакалска

Работник от ВМЗ-Сопот пострада тежко при трудова злополука. Той е настанен в болница в Пловдив и е с опасност за живота.

Злополуката е станала към края на работната смяна в понеделник в оръжейницата във ВМЗ, в който дългогодишният служител на оръжейницата работи като галванизатор в цианови вани, регулировчик.
По предварителна информация, при почистване на работното пространство той е залитнал и е паднал в намиращата се наблизо вана с основа. Химикалите са неутрализирани веднага, но част от тях са останали по облеклото на работника и впоследствие са предизвикали изгаряния. В момента на инцидента той не е носил защитни ботуши, които са задължителни за всеки галвалотехник.
Сигналът за злополуката е подаден веднага към ръководството на предприятието, на място са пристигнали изпълнителният директор, Бърза помощ и полиция. Служителят на ВМЗ в началото е бил контактен. Той веднага е бил откаран с линейка в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, откъдето съобщиха, че състоянието му е много тежко. Мъжът е със 75 процента химическо изгаряне, причинени от натриева основа и натриев хидрокарбонат, казаха дежурните лекари и уточниха, че при приемането на пациента е направено обливане и е поставен във вана с антисептични разтвори, извършена е първична хирургична обработка на всички рани и при подобряване на състоянието му се предвижда операция.
Предстои изясняване на обстоятелствата, при които е възникнала трудовата злополука. Изпълнителният директор на ВМЗ е информирал Инспекцията по труда в Пловдив, сезирани са още прокуратурата, МВР-Карлово и Районното управление "Социално осигуряване".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна