Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемат с 16 млн. лв. по-голяма план-сметка за чистотата в София

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Столичният общински съвет ще обсъжда и гласува план-сметката за догодина за дейностите по чистотата на София и размера на таксата "битови отпадъци". Предвидени са 16 милиона лева повече в сравнение с бюджета на тази година. Заместник-председателят на Комисията по околната среда, земеделие и гори Иван Велков от "Зелените" подчерта, че част от тези 16 милиона лева са за приключване и рекултивация на съществуващи депа. Той увери, че такса "смет" няма да бъде увеличавана:
 

Увеличението няма да се усети директно от крайните потребители – бизнес или домакинства. Прекалено е късно за тази година да се правят каквито и да е промени, въпреки призива на премиера от преди месец. В Столична община заложените параметри за тази година по нищо не се отличават от другите, което донякъде дава предвидимост, но в никакъв случай не вдъхва ентусиазъм, защото би могло да са далеч по-смели колегите, които са готвили нещата преди месеци. И за нас, като нови общински съветници, които от месец сме част от вземането на крайни решения, остава по-скоро втората фаза – контролиране на изразходваните средства, а не планирането.

С бюджет 2016 г. заложените по-високи разходи за тези дейности, свързани със сметосъбирането и сметоизвозването, изглежда като позитивен знак, защото София е в дъното на класациите по чистота на европейски градове, каза още Иван Велков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна