Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акцията "Не, не съм изгубен" дарява топли зимни дрехи

Снимка: БГНЕС

В пешеходната зона на столичния булевард „Витоша“ се проведе акцията „Не съм изгубен“. Доброволци окачиха дрехи по дърветата с бележка, гласяща „Не, не съм изгубен! Ако имаш нужда да се стоплиш, приеми този жест от нас“.

Акцията започна с 19 якета, като част от тях са били взети още по време на поставянето им. Идеята не е оригинална, а заимствана. В социалните мрежи достига до нас от Канада, обясни пред „Хоризонт“ Теди Тонева, която е сред организаторите на събитието:

Избрахме „Витоша“, защото през деня тя може да е улицата с луксозните магазини, но през нощта много хора я наричат свой дом. Искаме да провокираме всеки желаещ да се включи в подобен тип кампания. Направихме я еднократно, с наши якета и якета на приятели и не очаквахме такъв бум и такъв интерес в социалните мрежи. 

Теди Тонева сподели, че има недоверие към подобен тип каузи, но организаторите разчитат на моралния компас на повечето от българите:

Реално това, че толкова много хора се включват, означава, че всъщност има много повече добри хора, отколкото такива, които биха злоупотребили с подобна акция.

Организаторите на акцията работят и за друга кауза. Тя се нарича „Hidden cash“ - София, в която пликове със скромни суми се скриват по централните софийски улици, а във фейсбук страницата на идеята се подават улики как да бъдат открити.

Повече за двете инициативи - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна