Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 обредни хлябове представя Историческият музей във Велико Търново

Снимка: Красимир Каменов

70 обредни хлябове за всички празници през годината  има в етнографската си колекция Регионалният исторически музей във Велико Търново и сред тях са  погачите за Бъдни вечер и Коледа. 

По Коледа в миналото са се правили най-много обредни хлябове, защото това е времето, когато в името се ражда Млада Бога Иисус Христос, което всъщност е новото слънце, казва етнографът Галя Чохаджиева:
За Бъдни вечер и Коледа се прави Богова погача, която се украсява най-често с кръст и тази, която е пожеланието да се роди всичко, която се разчупва в къщи. Върху нея най-вече се изразява орача, ралото, купните, кръстците, всъщност пътят на хляба. Тези хлябове винаги се правят с квас, защото дори и това е пожелание, всичко да избуява, и здравето да избуява, и добруването да избуява. Винаги са слагали трапезата на земята и върху нея се нарежда всичко, като в средата задължително стои Боговата пита.

Обредните хлябове в регионалния исторически музей във Велико Търново са месени по стари образци и са консервирани, зада влязат в постоянната експозиция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна