Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е обезпечила над 80% от електричеството на Крим

| обновено на 31.12.15 в 14:28
Снимка: dnevnik.bg

 Руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че електроснабдяването на анексираният полуостров Крим от руска страна е обезпечено на над 80 процента.
Сумарно към днешна дата Крим е обезбепечен с електроподаване от единната енергийна система на Русия на около 80-85 на сто. Оставащият дефицит от 15% ще бъде покрит след изграждането на още една подводна линия до 1 май догодина.
По-рано украинската национална електрическа компания  "Укренерго" съобщи, че високоволтовият електропровод "Каховка-Титан", по който се осъществява доставката на електроенергия от Украйна за Крим, се е изключил в резултат на автоматично сработване на системата за релейна защита. Те уточниха, че специалисти търсят причините за задействането на аварийната защита в оборудването в Каховка.  
Премиерът на Крим Сергей Аксьонов обеща, че кримските служители ще посрещнат Новата година на работните си места, ако се наложи, за да осигурят електричество:
Жилищните райони са приоритет, колеги. Всички учреждения, които  осигуряват услуги на гражданите, в частност празнуването на Нова година, трябва да са оборудвани с дизелови генератори. Това е основната ни задача. кримчани трябва да посрещнат новата година в добро настроение, на топло и светло.
В Севастопол са изключени потребителите на електронергия, които не са жизненонеобходими за града, и са задействани всички резервни източници на захранване, за да се осигури отопление в домовете, съобщи прессекретарят на губернатора на Севастопол Кирил Москаленко.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени