Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанският икономически министър предупреждава за ефекта от политическата нестабилност

Луис де Гиндос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос даде традиционното си новогодишно интервю за радио Cadena SER, в което очерта икономическите перспективи за започващата година. Той отбеляза, че продължаващата политическа неяснота около формирането на новото испанско правителство след изборите на 20 декември се отразява негативно.

Гиндос подчерта, че страната се нуждае от стабилен кабинет. Запитан дали е възможна коалиция между Народната партия, социалистите и либералната "Сюдаданос", министърът отговори, че са налице "възможности за договаряне на коалиционно правителство с различни партии или на някакво споразумение". Гиндос се изказа против включването в управлението на партии с радикални позиции в областта на икономиката, имайки предвид "Подемос":  Ако "Подемос" влезе в правителството или получим правителство, подкрепяно от "Подемос", ще се генерира несигурност на пазарите.

Според министъра тази несигурност ще създаде проблем за емитирането и реструктурирането на дълга от 400 милиарда евро, чийто падеж е идната година. Гиндос добави още: Най-лошите икономически кризи са онези, чийто произход е политически - било защоно прамителството е нестабилно, било защото икономическата му политика е погрешна.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна