Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталуня пред нови избори поради невъзможност да излъчи премиер

Артур Мас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската автономна област Каталуня, в която след местните избори през септември парламентарно мнозинство взеха сепатаристки партии с различна идейна ориентация, вероятно ще трябва отново да организира избори поради невъзможност досега да излъчи премиер, съобщават в . "Ел Паис" и останалата испанска преса.

Досегашният премиер Артур Мас, който е от консервативната националистическа формация "Жунтс пел Си" ("Заедно за Да"), е отхвърлян от депутатите на също сепаратистката, но левичарската Коалиция за народно единство (CUP), тъй като тя го смята за виновен за социалните орязвания. Дългите преговори между "Жунтс пел Си" и CUP не доведоха досега до резултат - коалицията остава противничка на нов мандат на Мас, а без гласовете й кандидатурата му не може да мине.

Днес Мас обяви в Барселона, че на фона на този блокаж е готов да се върви към нови избори. Макар и да се надява на компромис, той не желае да прави повече отстъпки на левичарите: Идния понеделник, на 11-ти януари, ще подпиша декрет за свикване на нови избори в Катаулня. До неделя още има време да се одобри премиер. Но искам да е много ясно - "Жунтс пел си" направи толкова оферти на Коалиция за народно единство, че вече не можем да правим други.

Артур Мас изрази съжаление, че е надценил чувството за държавност у Коалиция за народно единство и обвини формацията, че единствената й цел е да прави революция.

Блокажът в Каталуня силно рефлектира и върху проблемите със съставянето на правителство на Испания след общонационалните парламентарни избори на 20 декември, в които също силен отзвук има каталунската тема и позицията на левичарите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна