Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабото усвояване на европейските фондове е пречка за ръста на инвестициите

Инвестициите растат с по-бавен темп заради слабото усвояване на европейските фондове, сочат анализаторите на една от водещите банки у нас. Според тях потреблението ще е сред основните двигатели на икономиката заради ниските лихви по депозитите.

Въпреки че управляващите отчитат успехи с европейските програми, експертите определят недостатъчното усвояване на фондовете от Брюксел като пречка пред по-сериозния ръст на инвестициите. Икономиката през третото тримесечие на миналата година е движена основно от потреблението и износа, коментират анализаторите.

Очаквано в сектора на услугите водещ принос имат търговията и ремонтът на автомобили, хотелиерството и ресторантьорството, следвани от операциите с недвижими имоти, което отразява случилото се в този сектор през тримесечието – активен туристически сезон, повече покупки на недвижими имоти и автомобили, стимулирани от ниските лихви по депозитите и донякъде от несигурността около бъдещето на еврото – спадането на стойността му спрямо американския долар, финансовата криза в Гърция и бежанската вълна, допълват банковите анализатори. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна