Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етичната комисия към ВСС заседава по казуса "Лозан Панов"

| обновено на 11.01.16 в 13:45
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева изрази надежда, че Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да вземе решение за образуване на дисциплинарно производство срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Съдебните кадровици от ВСС дебатират има ли основания за проверка срещу Панов заради казаното от него в средата на декември, по време на честване на 135-годишнина от основаването на Върховния касационен съд (ВКС).

Месец след предизвикалата изключителен обществен интерес и силен отзвук реч на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов Етичната комисия на Висшия съдебен съвет се занимава с посланията на висшия магистрат. Съдебните кадровици бяха сезирани от гражданското сдружение "План Б", от което настояват срещу Панов да бъде образувано дисциплинарно производство. Близо 150 съдии от цялата страна подкрепиха думите на Лозан Панов, внасяйки подписка във ВСС, която ще бъде част от материалите по случая.


От гражданската организация "План Б" твърдят, че речта на Панов е политическа, а според Кодекса за етично поведение на магистратите те нямат право да участват в партийно-политическа дейност и да се намесва в политически или бизнес среди на влияние.

БГНЕСНе приемайте това като размахване на пръст, призова в предаването "Преди всички" председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров. Той отрече медийните внушения, че Етичната комисия ще действа като трибунал на инквизицията, а самият той като папа Климент осми, който ще изпрати на кладата Джордано Бруно, т.е. Лозан Панов, с думите:

Естествено, че няма такова нещо.

Отвод няма да си направя и няма да дам никакво предварително становище за решението на комисията, подчерта Ясен Тодоров и припомни, че според различни изказвания в публичното пространство много хора са определили речта на господин Панов като една от най-силните политически речи:

Това, че съм казал, че има политически привкус в тази реч, не означава, че господин Панов е извършил някакво нарушение. Несъгласието ми с текстове от тази реч не означава, че казвам, че господин Панов е виновен…

Екатерина Захариева беше категорична, че в призива на Лозан Панов към магистратите да кажат: "Не на страха" няма политика, както твърдят подалите сигнала до Етичната комисия от сдружение "План Б".

Речта си Лозан Панов произнесе в средата на декември, малко след като ключова част от промените в Конституцията беше бламирана, а в знак на протест правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка. В словото си, аплодирано от президента, съдия номер едно разкритикува редуцирането на конституционните промени и възрази срещу отказа на депутатите да дадат достатъчно гаранции на съда да правораздава независимо.

От 15-и декември, когато предизвика политици и мотивира десетки съдии от цялата страна към символични протестни прояви, Лозан Панов не се е появявал на публично събитие.

Заседанието продължава.

Интервюто на Силвия Великова с Ясен Тодоров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна