Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ядреният институт на БАН получи апаратура за изотопи за ранна диагностика

| обновено на 12.01.16 в 12:03

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН получи апаратурата за ускорител, с който ще произвежда изотопи за ранна диагностика на ракови заболявания. Произвежданите у нас изотопи ще струват 4-5 пъти по-евтино от вносните:
За нас допълнително като учени възможността да правим наука, ядрена физика, приложение в химията, биологията. Имаме намерение да открием и нова специалност, това е радиофармация, която до момента в България не съществува. До момента три или четири хиляди човека онкоболни имаха възможност да ползват тази помощ, а около 16 хиляди решаваха проблеми сами. Семействата им решаваха тези въпроси сами, поради това сега всички онкоболни в България ще имат възможност да получават това лечение, тази диагностика и ще имаме възможност да се превърнем в регионален център в Северна Гърция, Македония, Сърбия.
Доцент Тонев благодари на просветното министерство, което дарява 1 милион лева за започване на строителството. То ще е готово до края на годината, а догодина ще започне производството:
Голяма част от хората не вярваха, че ние ще купим такава машина. Това вече е факт. Мина фабричните тестове и много успешно ги мина. И сега идва, оказва се, най-тежкият проблем с кадрите. 2017 година да започне производство за всички пет скенера в България, включително и тези, които са на Балканите - Северна Гърция, Македония, Сърбия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна