Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки са жертвите на терористична атака в столицата на Буркина Фасо

Силите са сигурност са освободили над 126 заложници, трима от нападателите са убити

| обновено на 16.01.16 в 11:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Най-малко 23-ма загинали, десетки ранени, опожарени сгради и коли остават в столицата на Буркина Фасо след нападенията над хотели, посещавани от чужденци.
В антитерористичната операция се включиха и френски части, убити са няколко нападатели.

Президентът на Буркина Фасо - Рош Каборе обяви, че силите за сигурност са убили четвърти джихадист при претърсване на хотел "Иби" в столицата Уагадугу, след като приключиха операцията в обсадения хотел "Сплендид", където освободиха 126 души и ликвидираха трима нападатели.

Когато тръгнахме да бягаме от горящия ресторант, димът ни задушаваше, трябвяше да разбием прозореца, за да се спасим, разказа един от оцелелите

По данни на жандармерията, екстремистите са заложили експлозиви на горните етажи на хотела, което е затруднило операцията по освобождаването на заложниците.

Силите за сигурност в Буркина Фасо започнаха по-рано щурм на хотела с помощта на експерти от Франция и САЩ.

По-рано неизвестни нападнаха ресторант и след това взеха заложници в хотел "Сплендид" в Уагадугу, където често отсядали граждани на западни държави, включително членове на ООН.

Държавният министър на сигурността Симон Компаоре каза, че сред жертвите е имало хора от 18 националности.
Сред нападателите, убити при операцията в хотел "Сплендид", е имало две жени.

Терористичната групировка „Ал-Кайда в Ислямския Магреб” заяви, че зад атаката стоят нейни последователи. Това е поредната ислямистка атака тази седмица, след тези в Турция, Индонезия и Нигерия.

Уагадугу е важен център за африканското кино, столицата е домакин на ежегодния панафрикански филмов фестивал. Буркина Фасо е една от най-бедните страни в света, бивша френска колония, в която повече от половината от 14-милионното население изповядва исляма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна