Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Нюланд и Владислав Сурков обсъдиха в Калининград хода на Минското споразумение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Помощникът на президента на Русия - Владислав Сурков, определи срещата си със заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд като конструктивна и полезна. Подобна оценка направи и Държавният департамент на САЩ.

Двамата проведоха в руския анклав в Прибалтика - Калининград дълга и доста обстоятелствена среща, както я определят медиите в Москва. Сурков определи още разговорите с Виктория Нюланд като навременни и полезни, и като своеобразна мозъчна атака, в търсенето на компромис за реализирането на Минските споразумения и мирния процес в източна Украйна.

Двамата високопоставени дипломати са объдили в Калининград и някои от конкретните точки по Минското споразумение - 2 като конституционната реформа в Украйна и сигурността на изборите в района на Донбас. Тези теми ще бъдат обсъдени и в контактната група от Нормандския формат,в която, освен Русия и Украйна, влизат и Германия и Франция.

Същевременно в коментарите от Москва през последните седмици се чуват доста негативни оценки, че прерастването на мирното споразумение Минск - 2 в нов етап - Минск – 3, е неприемливо за руската страна.

В коментар за разговорите, влиятелният депутат в Съвета на федерация в Русия Валерий Рязански заяви, че техният ефект трябва да се гледа през призмата на интервюто на президента Владимир Путин за германското издание „Билд“, в което той ясно е заявил как вижда развитието на мирния процес в Украйна, както и на телефонния разговор между руския и американския президенти, при който Путин и Обама са се договорили да продължат консултациите по изпълнението на Минск - 2.

Според Рязански не може да става и дума за прерастване на процеса в Минск - 3, докато не бъдат изпълнени договореностите от мирното споразумение Минск - 2, постигнато преди година. Според заместник-председателя на комитета по външната политика в руската Дума Леонид Калашников, посещението на Виктория Нюланд е свързано с желанието на Вашингтон да изработи нова пътна карта за изпълнението на Минското споразумение - 2.

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд е на посещение в Литва за участие в традиционните зимни срещи на експерти по сигурността и министрите на външните работи от държавите в Прибалтика. След Литва, Нюланд ще посети Румъния и България, преди да отпътува за световния икономически форум в Давос.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна