Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космическият апарат на НАСА "Джуно", който лети към Юпитер, постави рекорд

Снимка: www.nasa.gov

Американската космическа агенция (НАСА) съобщи, че междупланетната станция „Джуно“, която е захранвана от слънчеви батерии, е поставила рекорд в своя клас. На 13 януари „Джуно“, който се движи на мисия за изучаване на Юпитер, се отдалечил от Слънцето на 793 милиона километра, като е постигнал рекорд по далечина на полета в космическото пространство при работа на слънчеви батерии. Станцията е подобрила предишното постижение на европейската сонда „Розета“, която достигна до кометата Чурюмов-Герасименко.

„Джуно“ е оборудван с три 9-метрови панелни батерии. На Юпитер, към който апаратът се е насочил, силата на слънчевите лъчи е 25 пъти по-малка, отколкото на Земята, и там гигантските батерии ще могат да произвеждат около 500 вата енергия. Това ще е напълно достатъчно, за да може апаратът да се справи с поставените задачи, обясни  Рик Найбекен, ръководителят на проекта от Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, Калифорния.

******** 

Апаратът „Джуно“, изстрелян през август 2011-та, ще достигне целта си - най-голямата планета в Слънчевата система - Юпитер, през юли тази година. Газовият гигант, който носи името на римския върховен бог, е един от най-добре познатите обекти в Слънчевата система - известен е от древността, наблюдаван и проучван от астрономите, заедно с многобройните си спътници, в продължение на столетия. Но и досега основни аспекти от неговата структура остават загадка, а редица явления, като знаменитото Голямо червено петно (гигантската атмосферна буря, наблюдавана на повърхността му още от 17 век) са обект на противоречиви теории и хипотези.

Сега мисията на „Джуно“ е, с помощта на мощната научна апаратура, с която е оборудван, да внесе повече яснота по въпроси, свързани със строежа на планетата, със състава на нейната атмосфера и с по-дълбоките й слоеве, както и с огромната й магнитосфера, която е най-голямата структура в Слънчевата система. Очаква се да бъде съставена и карта на динамичните атмосферни явления и ветровете на Юпитер, които достигат скорости от 600 км/ч.

********

През юли, след петгодишно пътуване, „Джуно“ ще влезе на орбита около Юпитер и за около една земна година му предстои да направи 33 обиколки около гигантската планета, всяка от които ще продължи по 14 земни денонощия. Орбитирането на космическия апарат на височина 5 хиляди километра над най-голямата планета в нашата система е разчетено така, че всички прибори на борда му да могат да изпълнят задачите си и да предадат данни, чийто анализ ще продължи няколко години.

Повече за „Джуно“ и за колоса Юпитер ще научите, когато чуете звуковия файл с репортажа, излъчен в предаването „Джинджифил“ на Радио София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна