Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петро Порошенко се обяви за приемане на законите за децентрализация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Петро Порошенко се обяви за приемане на законите за децентрализация, даващи възможност за предоставянето на особен статут на източната част на Украина – Донбас, който се контролира от проруските сепаратисти. Без постигането на тези промени има вероятност военните действия в Донбас да бъдат възобновени, смята президента Порошенко.

Без  децентрализация на властта Украйна няма да има никакви перспективи за членство в ЕС, обяви президентът на страната Петро Порошенко по време на среща с Асоциацията на градове на Украйна:

Децентрализацията е ключов елемент от нашата подготовка за бъдещото членство в ЕС. Ако няма децентрализация, няма да съществува и перспектива за членство. Ефективното прилагане на идеята за децентрализация ще бъде причина за отсъствието на каквито и да е препятствия пред  европейската перспектива на Украйна.

Държавният глава отбеляза, че в процеса децентрализация се използва най-добрият европейски опит, а партньорите на Украйна в САЩ и Европа не остават безразлични и са готови да помогнат.  Без постигането на тези промени има вероятност военните действия в Донбас да бъдат възобновени, смята Порошенко. 

Според политолози от Киев обаче властите в страната нямат необходимото мнозинство в Радата, за да могат да приемат промените в Конституцията на Украйна, което може да забави изпълнението на Минските договорености 2 и да възпрепятства провеждането на регионалните избори в Донбас. 

През следващата седмица има прогноза за евентуално приемане на конституционните промени във Върховната Рада. Ако това обаче не се случи  може да се стигне до знаително отлагане на графика на прилагането на Минск 2 и забавяне на свалянето на санкциите срещу Русия,  както дават сигнали, че искат някои от членовете на  ЕС. Същевременно нито управляващите в Киев, нито представителите на Донецк и Луганск са доволни от предстоящите промени, защото ги смятат за сериозно отстъпление от първоначалните им позиции. 

Вашингтон също иска да завърши по-бързо с тази тема, защото се нуждае от партньорството на Москва в решаването на конфликта в Сирия. Москва гледа на процеса като възможност да получи инвестиции, за да може да се справи с икономическата криза в Русия, свързана със спада на цените на нефта на международните пазари.

 В този контекст трябва да се възприема и засилената дипломатическа активност през последните седмици между САЩ и Русия и САЩ и Украйна. Темата "Украйна“ беше широко обсъждана по време на срещите на заместник-държавния секретар на Виктория Нюланд и помощника на руския президент Владислав Сурков в Калининград преди седмица. Също така и разговорите между президента Петро Порошенко и вицепрезидента Джоузеф Байдън в Давос по време на Световния икономически форум гравитираха около тази тема. Украинският казус беше засегнат и по време на телефонния разговор между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама и срещата на външния министър на Русия Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери в Цюрих.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна