Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендил - едни от най-студените градове в страната заради ниските температури

Снимка: БГНЕС

Температурите в Кюстендил и регионът нощем падат до минус 18 градуса, а на места студът е и под минус 20 градуса. Така през седмицата градът и районът влязоха в първата петица на най-студените градове в страната. Тежката зимна обстановка обаче създава много трудности.

Влакът Кюстендил-Гюешево, който се движи с 20-25 километра в час и взима разстоянието от 36 километра до крайната гара за два часа, изобщо не бил пуснат в сряда. В събота пък буквално превозното средство замръзнало на гара Кутугерци и затова се върнало обратно - без да стигне до Гюешево.

Тази сутрин все пак влакът е тръгнал по разписание в 7 часа, но ще се върне в Кюстендил към обяд с минимум един час закъснение, поясниха от екипа на ж.п.гарата в областния град. 
По график Гюешевският влак, който е единствена връзка със света за 12-13 гранични селца, се движи само в дните сряда, събота и неделя - сутрин и вечер. Тази седмица обаче на него не може да се разчита, коментираха пътуващи по направлението. 


Друг проблем, който създаде студът, са иначе атрактивните висулки, които надвиснаха на моста на изхода за Благоевград. Ледените късове обаче са една голяма опасност за минаващите под моста коли и пешеходци и затова се е наложило екипи от "Пожарната", "Гражданска защита" и работници от Общината с вишка да ги свалят, обясни началникът на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Светослав Георгиев.

Инцидент е станал и в близкото село Раховци, където покривът на къща е пламнал от комина, защото мъжът, живеещ в нея, е запалил печка в стаята, за да се стопли заедно с кучетата си. Екип огнеборци обаче е успял да спаси постройката. 

Иначе жителите на Кюстендил се оказват корави и издръжливи хора, защото засега няма случаи на измръзнали при продължителните студове. Все пак анализ за евентуални такива ще се прави в понеделник, допълни тази сутрин доктор Анелия Георгиева, завеждащият Спешното отделение в Районната болница.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна