Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на обекти за добив и преработване на дървесина в Кюстендил прекратяват дейност

Снимка: БГНЕС

Три заявления за прекратяване на дейността са постъпили в регионалната дирекция по горите в Кюстендил от собственици на обекти за добив и преработване на дървесина. Това е станало заради въведеното изискване за монтиране на устройства за видеонаблюдение, съобщи директорът инженер Здравчо Тодоров. Тези обекти са на места, докъдето няма електрификация, затова и не могат да се поставят видеокамери.

На територията на областите Кюстендил и Перник са регистрирани около 240 дървосъхраняващи и дървообработващи обекти. Тези, които са на отдалечени места, без ток и инфраструктура, вероятно ще се откажат и ще затворят. Монтирането на видеокамери излиза около 1000 лева, казаха работници в сектора. До 15 февруари, докогато е удължен срокът, повечето ще поставят устройствата за видеонаблюдение на складовете за дървесина. Десетки са вече подадените заявления за това, както и за поставянето на джипиес системи на регистрираните 120 камиона за извозване на дървесина в двата региона, каза инженер Тодоров.

Заради дебелия сняг и продължителните студове след Нова Година дърводобив в района не се прави. Складовете и пунктовете за дърва за огрев в Кюстендил и другите градове са пълни. Цените обаче са по-високи, като в някои пунктове нарязаните са по 100 лева за кубик.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна