Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът сезира прокуратурата и ДАНС по сигнал на чуждестранен инвеститор за искан подкуп за "Химко"

| обновено на 25.01.16 в 17:37
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов сезира прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" по твърденията, изложени в писмо до него, от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет:

Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая.

По-рано от правителството съобщиха, че премиерът Борисов е отказал да се намеси в процедурата по продажба на фалиралото дружество "Химко", тъй като държавата няма собственост в тези активи. Преди десет дни е депозирано писмо от Ян Аронов, в което се сигнализира за корупционни практики, и премиерът е призован да се намеси. В медиите бе изнесено и писмото от инвеститора, в което се твърди, че му е поискан подкуп за сделка с "Химко".  
От писмото става ясно, че човек, който се е представил за "партньор на действащия министър - председател" и за представител на синдика Росица Томова е поискал 500 000 евро в деня преди подписване на договора и още толкова от печалбата на "Химко". До подписване така и не се е стигнало. Първоначално от пресслужбата на правителството информираха, че премиерът Борисов отказва да се намеси по случая, защото изпълнителната и съдебната власт в България работят независимо. По-късно обаче лично той сезира ДАНС и прокуратурата по случая. 
Разкритията на представящия се за американски бизнесмен Ян Аронов идват в седмицата, след като "Химко" бе придобит за 11,7 млн. лева от депутата от ДСП Делян Пеевски чрез негова фирма. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени