Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европол: Много е вероятно "Ислямска държава" да организира нови операции в Европа

Спецзвено за борба с тероризма ще наблюдава пропагандата в интернет и трафика на оръжия

| обновено на 25.01.16 в 16:20
Снимка: europol.europa.eu

Много е вероятно "Ислямска държава" и други екстремисти да организират нови и големи операции в Европа след атаките в Париж миналата година. Това съобщи полицейската агенция на ЕС, цитирана от Ройтерс.

В доклада на Европол се казва:

Имаме всички основания да очакваме, че "Ислямска държава" или вдъхновени от ИД терористи, както и други религиозно вдъхновени терористични групи, отново ще предприемат терористична атака някъде в Европа, по-специално във Франция, с намерението да причинят масови жертви сред цивилното население. Това е в допълнение на заплахата от самотни нападатели, която не е намаляла.

Европейската полицейска служба откри официално в Холандия специализирано звено за борба с тероризма. Антитерористичният център на Европол беше представен от неговия директор Роб Уейнрайт в рамките на срещата на вътрешните министри от ЕС в Амстердам. Центърът ще събира и споделя разузнавателна информация между 28-те държави в Съюза за заподозрени терористи, като вече над 30 експерти работят по случая с атентатите в Париж от миналата годна, уточни Уейнарт:

Хората работят непрекъснато по огромния масив разузнавателни данни, които пристигат за отговорните извършители на ужасните атаки в Париж. Центърът ще се занимава по-специално с наблюдение на пропагандата в интернет, финансовите потоци и трафика на оръжия за терористите и ще дава оперативна помощ на разследващите национални власти в много държави, където има заподозрени чуждестранни бойци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна