Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози: Нещастните случаи на Витоша трябва да спрат, отговорността е на държавата

Снимка: БГНЕС

Коалицията „За да остане природа в България“ излезе с позиция, в която постави последните инциденти на Витоша в общ контекст. Тук става дума за едно голямо безхаберие от страна на държавата, която допуска да се случват подобни неща, обясни Константин Иванов в „Преди всички“:

Това безхаберие показва от една страна или липса на заинтересованост, т.е невъзможност на държавата да си изпълнява задълженията  или от друга страна тя да не ги изпълнява, защото така се е разбрала с някакъв корпоративен или личен интерес.

Лифтовете и терените за каране на ски в Природен парк Витоша не са предмет на концесия. Офшорната фирма „Витоша ски“ притежава само съоръженията, а терените за каране на ски наема от държавното горско предприятие. Част от лифтовете (злополучния кабинков лифт „Симеоново – Алеко“, седалковата въжена линия „Бай Кръстьо – Голи връх“ и кабинков лифт “Княжево-Копитото”) й бяха продадени от Столична община по времето, когато премиерът Бойко Борисов беше кмет на София. Останалите лифтове и влекове на Алеко бяха приватизирани от държавата и впоследствие препродадени на „Витоша ски“.

Съгласно сега действащия план за управление на Природен парк Витоша и Закона за горите старите лифтове и влекове могат да бъдат сменени в същите просеки, а не в същите стъпки, каквото мнение погрешно са налага на обществото. Вече 8 години смяната не се прави от собственика, като за това безпочвено се обвиняват природозащитниците.

Известно е, че собственикът на лифтовете на Витоша има планове за съвсем нова огромна ски зона с лифтове и писти по различни трасета. Тя обаче няма как да отговаря на законодателството – то поставя ограничения, за да опази природния парк от пълна урбанизация. Нова ски зона и трасета обаче биха дали на собственика възможност да има пълен монопол, като държи лифтовете, ски училищата, заведенията за хранене и отдих и т.н.

От друга страна, съгласно Закона за туризма чл. 154 и 157, собственикът на ски съоръженията трябва да осигури и поддръжка на пистите или терените, където се карат ски, както и безопасността на лифтовете. Лавината падна на Стената над Алеко, която е терен за ски. Там има четири съоръжения – два влека и лифт „Романски“ на „Витоша ски“, и един държавен влек – „Заека“, на Министерство на спорта. Когато теренът се отъпква от машините за обработка на писти, вероятността да тръгне лавина се намалява значително.

В същото време държавните институции сякаш нямат интерес казусът с неработещите съоръжения да бъде разрешен. Това се казва в позицията.

Отговорността е в държавата и изпълнителната власт, подчерта Иванов.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна