Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Р. Радев: Никога не сме допускали да не можем да излетим дори при тези крайно тежки условия

Снимка: личен архив

Тревожно закъснение за сключване на второ споразумение с Полша за поддръжката на МиГ-овете отчитат Военновъздушните сили.

Началникът на военната авиация генерал-майор Румен Радев обясни, че това прави рисково и тази година безопасността на полетите:

През 2016-а година ще продължим да удължаваме изтичащия технически ресурс изцяло с наша експертиза. Нашата работа не е да удължаваме ресурса. Това е работа на други структури, а нашата е да организираме и провеждаме полети.

Генерал-майор Радев обясни, че е депутатите трябва да настояват в закона да бъде записана водещата роля на военновъздушните ни сили при съвместна охрана на въздушното пространство:

България е отговорна за тази част от пространството. До сега, дори при тези крайно тежки условия, ние не допуснахме и никога не сме допускали да не можем да излетим. Ние се надевяме силно, че нашите държавни мъже ще проявят един наистина държавнически подход и законът ще има необходимата формулировка, така че да не допуска двусмислено тълкуване.

Междувременно стана ясно, че комисията по отбрана е одобрила само "редакционни поправки“ за съвместната охрана, съобщи БГНЕС. Едно от предложенията беше в Закона за отбраната да залегне ясният ангажимент, че българските военни пилоти ще имат водещата роля при съвместното патрулиране.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна