Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджев и Стойко Стоянов за русофилите в България и руското задкулисно влияние

Иво Инджев
Снимка: БГНЕС

Защо демократичната общност не може да се организира на протест срещу просъветската ни конституция и правомощията на прокуратурата? Това беше един от основните въпроси в днешната дискусия в предаването „СЪботаж“ с гости публицистите Иво Инджев и Стойко Стоянов.

Без граждански натиск промяна в конституцията няма да се случи, защото политическите сили нямат воля да вървят докрай в това отношение, изтъкна Иво Инджев, според когото в тази държава се работи с компромати и с теглене на конци зад кулисите.

Схемата се мултиплицира през последните 25 години – държавното обвинение да държи в зависимост цели партии чрез образуване на дела, притискане и мачкане на хора, докато им станат удобни. Почти всички бяха такива, може би Борис Велчев беше малко по-мек, това мнение изрази Стойко Стоянов:

Дали ДПС стои зад прокуратурата не знам, но ми прави впечатление през последните два месеца, кои хора излизат на барикадата в няколко знакови скандала? Кои говореха, че Доган е спасителят на България и национален патриот? Същите хора заговориха колко е силна кандидатурата на Ирина Бокова. Същите тези хора са в групата, която не иска съдебна реформа. Това са хора, най-видни русофили. В момента Русия е разделителна линия за българското общество.

В отговор на въпроса „Има ли русофоби в България?“ Иво Инджев посочи, че основният белег на масовия русофил у нас е невежеството и той не познава изобщо руската литература и култура, които използва като щит. Искам да ми покажат една партия, която използва нещо русофобско, защото партии с русофилски послания колкото щеш… или да ми посочат един русофобски паметник, призова журналистът.

В коментар за призива на министър-председателя Бойко Борисов чужди експерти да правят мониторинг у нас, Иво Инджев заяви, че изявлението е дошло след 30-минутна среща на премиера с Ангела Меркел, която той бил определил като най-тежките 30 минути в живота му, разказа Инджев, позовавайки се на свои източници.

Хвалим се, че сме шампиони в спирането на бежанците, но не спираме нещо много по-важно – руския корупционен натиск, разяждащ една европейска държава, отбеляза още Инджев:

Дали руският бизнес в България не действа по същия начин, по който действа в Русия? За какво ще дойде тук един западен инвеститор, който да играе по правилата на руския корупционен натиск? Руският корупционер не само че не го съдят, но и медал ще му закачат в „Кремъл“, защото това е неговата задача – да клати България.

По думите му и организираната престъпност у нас е била организирана по образ и подобие на руската такава.

СнимкаСтойко Стоянов отбеляза, че не го притесняват евентуалните евронаблюдатели, колкото това, че „Газпром“ навлиза в България много мощно, купувайки всички бензиностанции на OMV срещу находища за разработване, които се предоставят на австрийската компания в Сибир. Защо не са поискали в Чехия или в Унгария бензиностанциите, защо искат в България, попита Стоянов. КТБ загина като банка, но бизнесите, които тя владееше и контролираше, се преляха отново на правилните места, заяви още той.

Относно тезата си за 400-те хиляди закупени от руснаци имоти в България, Иво Инджев поясни, че между 2008-ма и 2012-та година руската външнотърговска банка, наричана още банката на Путин, е давала преференциални кредити за закупуване на имоти в България. Банката е финансирала държавни служители, проверени хора, които да пазаруват имоти в България, обясни Иво Инджев и на въпроса защо обществото не може да се пребори с всичко това отговори:

Защото след овладяването на икономиката, службите и политиката беше овладяна и четвъртата власт. Чрез медиите българското общество беше приспано. Това се случи с гражданското общество в България, още когато ни доведоха вожда Сакскобургготски.

Според Стойко Стоянов от съществена важност е темата от кого се финансират българските русофили и русофилски партии. Дмитрий Медведев връчи награда от един милион рубли на издателите Светлана Шаренкова и Димитър Иванов, припомни Иво Инджев. От руска страна не крият, че финансират различни дейности, но за разлика от западните фондации не знаем стойностите, каза още Инджев.

По повод инициативата за смяна на името на катедралния храм „Св. Александър Невски“, Иво Инджев определи съюзилия се със Златната орда Александър Невски като символ на руската омраза към Запада. Журналистите подчертаха, че той е бил канонизиран като светец независимо, че сменя религията си и умира като мюсюлманин и разказаха, че в исторически план името на катедралния храм е било сменено за кратко, но по-нататъшни интриги са върнали старото му наименование под руски натиск.

Французите си имат Айфелова кула, американците – Статуя на свободата, а ние си имаме Паметник на окупационната съветска армия, посочи Иво Инджев.

Той отговори на определенията, че е „агент на ЦРУ“ с думите: според писанията по мой адрес, аз съм едновременно евреин, ислямист, мръсен комуняга и психодесен.

Целия разговор можете да проследите в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна