Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасково се опитва да възстанови икономическите си и културни взаимоотношения с Одрин

Снимка: haskovo.info

Община Хасково иска да участва в програмата на Европейския съюз за трансгранично сътрудничество заедно с Одрин. Отношенията между двете общини обаче бяха прекъснати през април миналата година заради даденото име "Арменци" на парк в Хасково. Сега новата управа на града се опитва по дипломатически път да възстанови икономическите и културни връзки между двата града. 

Общините от Одрин са отказали сътрудничество с Хасково за участие в програмата на ЕС за трансгранично сътрудничество. Отношенията между двете общини бяха прекъснати през април миналата година, когато тогавашният Общински съвет реши да именува парк "Арменци". Новият кмет на Хасково Добри Беливанов е водил разговори с генералния консул на Република Турция в Пловдив Алпер Акташ, за да бъдат изгладени отношенията между Хасково и Одрин. Станало е ясно, че съседите не протестират срещу името, а заради мотивите на решението паркът да е наречен така в чест на годишнината от арменския геноцид, който Турция досега не признава. Мари Пандулева от хасковското арменско читалище, откъдето дойде предложението, обяснява:

Много е жалко това, което се случва, но аз смятам, че най-малко ние можем да се чувстваме виновни, защото това, което от Одрин се е получило, е някак си безмислено според мен.

От Община Хасково са изпратили писмо до посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче, в което се настоява за преразглеждане на двустранните отношения за участието на Одрин в общи проекти по програмите за трансгранично сътрурдничество.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна