Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилия ще разчита на България за подкрепа на европейския пазар

Росен Плевнелиев и Дилма Русеф
Снимка: БГНЕС

След срещата между президентите Росен Плевнелиев и Дилма Русеф стана ясно, че Бразилия ще разчита на подкрепата на България за достъп до европейския пазар. Двамата президенти разговаряха в столицата на латиноамериканската държава, където българският държавен глава е на официално посещение.

Срещата на двамата държавни глави е в труден момент за бразилския президент с български корени. Дилма Русеф трябва да се справя с тежки политически, социални и икономически предизвикателства, които заплашва бразилската икономика тази година - висока инфлация, безработица и прогнози за още по-дълбока рецесия.

Това посещение е важно за мен в личен план, тъй като всички знаете, че имам български корени, заяви Дилма Русеф, която разчете и като личен знак на подкрепа визитата на българския президент. 

Президентът Плевнелиев посочи, че първото му посещение в Латинска Америка е в Бразилия и това не е случайно - целта на визитата е привличане на бразилски инвестиции, както и задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете държави.

Бразилия търси подкрепата на България на европейския пазар като латиноамериканската държава е сред най-големите инвеститори в Европейския съюз. България ще работи за ускоряване на споразумението за свободна търговия между ЕС и държавите от Меркосур, сред които и Бразилия, подчерта Плевнелиев:

България се позиционира като център за логистика, търговия и производство в Югоизточна Европа. Сигурни сме, че бразилските компании ще се възползват от това.

България и Бразилия подписаха спогодба за социална сигурност - документ, който ще регулира осигуряването при работа в двете държави, както и реда за отпускане и плащане на пенсии. Българското Министерство на образованието и Националния съвет за научно и технологично развитие на Бразилия подписаха меморандум за разбирателство, който ще даде възможност на български докторанти да получават стипендии от бразилската държава по програмата "Наука без граници."


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна